Bokrecension Lilla fågel blå

Recension: Lilla fågel blå

Om boken

Titel: Lilla fågel blå (2015)
Författare: Jaakko Ahonen, översättning av Hanno Eskola
Illustratör: Lauri Ahonen
Genre: tecknat – Läst på: svenska – Antal sidor: 128 (kartonnage)

En liten nötskrika bor tillsammans med sin mamma i ett stort hus. Mamman är sjuk och det är vår huvudkaraktärs uppgift att ta hand om henne och det gigantiska huset. Det är väldigt ensamt och den lilla fågeln undrar vad som finns utanför husets igenspikade fönster. Han vill ha sällskap. Han är nyfiken på världen utanför. Hans mamma säger dock att det är farligt att gå utanför husets väggar; utanför finns bara onda fåglar som vill göra honom illa. Men så en dag bankar det hårt på dörren…

Mina tankar

Lilla fågel blå är en av böckerna jag köpte på rea på bokrean i år. Jag hade läst om den i förväg och blev intresserad av formatet den är skriven i. Efter att ha läst blurben ”Disney möter Kafka i denna ödesmättade och otäcka serieberättelse”, lät det som en bok precis i min smak och den hamnade i varukorgen. Jag ville så gärna tycka om den här boken mer än jag i slutändan faktiskt gjorde. Jag älskar knäppa historier, tänk Alice i underlandet eller tv-serien Man seeking woman, och jag gillar det lilla jag läst av Kafka. Jag gillar också böcker i serieformat. Trots det höll den inte hela vägen för mig. Boken började bra och byggde upp spänning på ett intressant sätt nästan endast genom bilder, men slutet tycker jag kändes snabbspolat. Det lämnade ett hål på något sätt, som att något fattades. Jag hade velat ha svar på en del frågor. Berättelsen som sådan hade nog därför självständigt fått en 2:a från mig i betyg, men tack vare att den är berättad i serieform blir det ändå en 3:a.

TL;DR

Rekommenderas för dig som vill läsa spännande vuxentecknat med ångestfull känsla.

❤❤❤ ♡ ♡ – helt okej.

Köp boken hos

Bokus Adlibris
Bokrecension Legenden om Sally Jones

Recension: Legenden om Sally Jones

Om boken

Titel: Legenden om Sally Jones (2008)
Serie: Mördarens apa är en fristående fortsättning på denna bok
Författare & illustratör: Jakob Wegelius (Esperanza, Mördarens apa m.fl.)
Genre: barn, tecknat – Läst på: svenska – Antal sidor: 108 (kartonnage)

Sally Jones är en människoapa och hennes liv har inte varit lätt. Redan när hon föddes förutspåddes hon få otur i livet och hittills har det inte slagit fel. Hennes otur har dock en fin baksida, och det är att den hjälper till att föra henne på märkliga och världsomspännande äventyr.

Mina tankar

Näst på tur i min Jakob Wegelius-läsning stod Legenden om Sally Jones som jag köpte på årets bokrea. Även den här gången har han både skrivit text och gjort fina illustrationer till. Kan ni tänka er hur lång tid det tar att rita alla streck på det sättet han gör i sina verk? Hjälp. Det här är en fin bok om vänskap och svek och stora äventyr. Om att inte passa in och om att aldrig ge upp. En enkel saga med en sorglig underton som passar både vuxna och barn. Fastän den är kort och riktad till barn berör den mig, men det blir väl så när den behandlar ämnen som finns med oss livet ut.

TL;DR

Rekommenderas för dig som vill läsa en lagom spännande barnbok ackompanjerad med fina illustrationer.

❤❤❤❤ ♡ – bra, gillade verkligen!

Köp boken hos

Bokus Adlibris