Recension: The Martian

Om boken

Titel: The Martian (2011/2013)
Svensk titel: Ensam på Mars (2015)
Författare: Andy Weir (Artemis m.fl.)
Genre: science fiction – Läst på: engelska – Antal sidor: 369 (häftad)

Efter en storm blir Mark Watney strandad på Mars. Nu måste han hitta ett sätt att kommunicera med jorden och få maten att räcka tills han kan bli räddad.

Mina tankar

The Martian eller Ensam på Mars som den heter på svenska håller en på spänn genom hela läsupplevelsen. Jag trodde vid flertalet tillfällen att boken skulle stanna av och bli tråkig men den höll alltså uppe spänningen ända till slutet. En riktig bladvändarbok helt enkelt. Det märks också att författaren har lagt ner tid på att sätta sig in i ämnet innan han skrev boken. Den är välresearchad och jag, som alltid tyckt om fysik, kemi och biologi, gillar att boken är ganska vetenskapligt skriven. Efter hypen som varit var jag rädd att den inte skulle kunna matcha sitt höga betyg, men det gjorde den verkligen. Något jag inte väntat mig var att boken också är väldigt rolig på sina ställen.

En liten sidonotering är att själva boken i sig har en intressant historia bakom sig, då författaren till en början publicerade kapitel efter kapitel gratis på sin hemsida. På uppmaning av fansen valde han sedan att göra en Kindle-version till lägsta möjliga pris. Kindle-versionen hamnade snabbt på bäst sålda-listorna och förlagen blev intresserade och köpte rättigheterna till boken år 2013.

Precis (vi pratar minuter) efter att jag läst klart boken såg jag också filmen, då jag hört att även den skulle vara bra. Tyvärr blev jag besviken på filmen då de valt bort några av de mest spännande scenerna från boken. Jag tycker faktiskt inte att filmen lever upp till sin 8.0 på imdb. Men kanske skulle jag tyckt mer om den om jag inte läst boken och såg den med så kritiska ögon? Har du sett filmen och funderar på att läsa boken tycker jag hur som helst verkligen att du ska göra det!

Några saker irriterar mig dock..

Berättelsen håller väldigt hög kvalitet och det gör att de delar som inte är lika välskrivna sticker ut. Någonting jag har väldigt svårt för, dels allmänt men också för att jag själv utsatts för det under hela mitt liv, är hur kvinnor porträtteras inom STEM (science, technology, engineering and math). Här är ett sådant citat från boken, tyvärr finns det fler:

Looking like that, why are you such a nerd? (Sagt om en kollega till Watney)

Även som astronaut på rymduppdrag blir en kvinna alltså reducerad till sitt utseende. Suuuck. När boken i övrigt är så välskriven gör det ont i mig att läsa den här typen av meningar. Det förstörde läsupplevelsen för mig till viss del. De tillförde verkligen ingenting till handlingen heller och det går att vara ”rolig”(?) på andra, bättre, sätt. Kanske visar bara Weir att han är bra på att spegla verkligheten, men jag känner själv att vissa saker i verkligheten kanske inte måste/bör speglas om och om och om igen? Alternativt ”be the change you want to see in the world”.

I övrigt en toppenbok!

TL;DR

❤❤❤❤❤ – toppen, riktigt bra!

Köp boken hos

Bokus (engelska) Bokus (svenska)
Adlibris (engelska) Adlibris (svenska)
Bokrecension Dirk Gentl's Holisitic Detective Agency

Recension: Dirk Gently’s Holistic Detective Agency

Om boken

Titel: Dirk Gently’s Holistic Detective Agency (1987)
Svensk titel: Dirk Gentlys holistiska detektivbyrå (1988)
Serie: Dirk Gently #1
Författare: Douglas Adams (The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy m.fl.)
Genre: science fiction – Läst på: engelska – Antal sidor: 279 (häftad)

En himla massa konstiga historier sammanvävs tack vare Dirk Gently, en holistisk detektiv, och hans detektivbyrå. Han är den enda som ser separata mysteriska händelser i nytt ljus och sammanför dem till en och samma lösning. Och dessutom räddar han jordens befolkning från utrotning på samma gång, helt gratis.

Mina tankar

När jag såg Dirk Gently på Netflix blev jag fast från första stund. Rapp dialog, detektivarbete, komedi och en galen historia. Vad mer kan en önska sig? När jag såg att historien fanns i bokform ville jag såklart därför läsa den. Så började jag läsa, och jag blev förvånad över hur olik tv-serien boken är. Ungefär halvvägs in bestämde jag mig därför också för att behandla boken och tv-serien som två helt skilda historier med en endast del gemensamma nämnare. För så är det; varken säsong ett eller två av tv-serien ser ut som bok ett gör historiemässigt. Själva essensen är densamma, med Dirk och hans knäppa sätt och idéer, men där stannar likheterna.

Boken börjar väldigt långsamt och spretigt med att vi får följa flera karaktärer på olika håll. Deras liv knyts först samman framåt kapitel 7-8. Farten kom igång först halvvägs in i boken. Det hade jag nog inte haft något emot om det inte vore för att jag sett tv-serien först. Nu kändes boken seg fram till mittpunkten och min läsupplevelse blev inte riktigt som jag tänkt mig. Jag var också förvirrad; var är Farah? Amanda? Todd? The Rowdy three? Bart? Många av mina favoritkaraktärer från tv-serien fattades. Nu har jag ju bara läst första boken i en serie på tre böcker, så jag kan inte säga om några av karaktärerna kommer in senare. Men för mig var de saknade i första boken i alla fall. Jag kan dock inte säga att boken gör mig besviken, även om jag väntat mig att den skulle likna tv-serien mer. Boken i sig själv är som att läsa om ett annat av Dirks äventyr, som vi inte fått se på tv. Jag gillar det!

Precis som tv-serien är boken rapp, det går snabbt vidare från en sak till en annan. Nästan varje kapitel slutar med en cliffhanger i miniformat, vartefter vi byter perspektiv igen. Jag tycker om det, det får mig att hela tiden vilja läsa vidare för att se vad som ska hända härnäst. Det är en ganska kort bok och fallets upplösning blir därför något snabbspolat. Det gör mig dock inte så mycket och jag ser fram emot att läsa nästa Dirk Gently-bok i serien.

TL;DR

Rekommenderas för dig som sett tv-serien Dirk Gently och vill läsa en bok i samma knäppa anda, eller bara tycker om knäppa historier i allmänhet.

❤❤❤❤ ♡ – bra, gillade verkligen!

Köp boken hos

Adlibris Bokus (samlingsvolym)
Bokrecension Ready Player One

Recension: Ready Player One

Om boken

Titel: Ready Player One (2011)
Författare: Ernest Cline (Armada)
Genre: science fiction – Läst på: engelska – Antal sidor: 372 (häftad)

Året är 2044 och världen har drabbats av en stor energikris som tillsammans med överpopulationen har gjort att många människor lever i extrem fattigdom. Tonåringen Wade Watts är en av dem och bor hemma hos en släkting högst upp i ett torn av husvagnar i en husvagnspark. Han spenderar hela sina dagar i OASIS, en virtuell verklighet och MMORPG, där han både går i skolan och har hela sitt sociala liv. En dag dör skaparen av OASIS och det kommer fram att han har gjort en skattjakt där deltagarna kan vinna hela hans efterlämnade förmögenhet och företag. Wade ger sig tillsammans med miljoner andra ut på sitt livs största äventyr och försöker hitta den första av tre nycklar som ska leda fram till den stora vinsten.

Mina tankar

Det här blir en kort recension eftersom jag är rädd att spoila något annars. Det här är en bok helt i min smak! Nördig, verklighetstrolig sci-fi med hög igenkänningsfaktor. Med verklighetstrolig menar jag att vi troligtvis kommer att få se OASIS-liknande system i framtiden, tänk VR 2.0. Egentligen är jag nog 5-10 år för ung för den här boken, då jag inte hänger med på alla popkultur-referenser eller har spelat ens i närheten av alla spel som nämns. Men, jag känner ändå igen tillräckligt mycket för att läsupplevelsen ska flyta på. Dessutom har jag spelat ganska mycket World of Warcraft, som ju är ett MMORPG, så jag kan se framför mig hur världarna i OASIS är uppbyggda. Jag känner också att jag tack vare det förstår känslan av att till 100% gå in i en fiktiv karaktär.

Boken är spännande och får mig att inte vilja lägga ifrån mig den. Jag tycker att boken håller hela vägen igenom och aldrig blir tråkig, däremot kan jag tycka att den är lite för förutsägbar på sina ställen. Jag gillar verkligen karaktärerna och speciellt Art3mis, som är en huvudkaraktärerna. Henne vill en ju bara lära känna djupare och veta mer om. Jag hade önskat att vi fick följa henne mer, fått se hur hennes research runt skattjakten gått till och fått höra mer om hennes bakgrundshistoria. Så himla cool karaktär; kunnig och nördig. Jag hade velat läsa hennes blogg!

TL;DR

Rekommenderas för dig som vill läsa en spännande och väldigt nördig bok fylld med 80-talsnostalgi.

❤❤❤❤ ♡ – bra, gillade verkligen!

Köp boken hos

Bokus (häftad) Bokus (inbunden)
Adlibris (häftad) Adlibris (inbunden)