Nytt i hyllan i augusti

Den här månaden blev det en himla massa böcker köpta. Det var egentligen inte meningen från början, men eftersom jag fick hem en rabattkupong bestämde jag mig för att köpa de återstående barnklassikerna som stått på min önskelista. Nu är alltså den lilla samlingen komplett och jag tycker att båda de olika serierna/designerna på dessa barnklassiker är så otroligt fina. Dessutom var jag iväg en sväng på loppis och hittade en del böcker även där.

Månadens nya böcker

 • Little Women av Louisa May Alcott (nyköp).
 • Heidi av Johanna Spyri (nyköp).
 • A Little Princess av Frances Hodgson Burnett (nyköp).
 • Anne of Green Gables av L. M. Montgomery (nyköp).
 • The Adventures of Robin Hood av Roger Lancelyn Green (nyköp).
 • Matilda av Roald Dahl (nyköp).
 • Femböcker x5 av Enid Blyton (begagnat). Jag läste Femböckerna som barn och tyckte mycket om dem, speciellt karaktären George som jag kände igen mig själv i. Mina egna gamla böcker tror jag har getts bort någon gång i samband med att jag flyttade hemifrån och därför passade jag på att köpa dessa när jag var på loppis. Jag planerar att läsa om dem snart, men är lite rädd för att de inte ska hålla vad gäller rasism och sexism.
 • Hemsöborna av August Strindberg (begagnat). Jag hittade flera klassiker i samma utgåva (tror jag läste att de är från Expressen?) när jag var på loppis; denna och de två jag nämner nedan. Jag har läst en del barnklassiker, men knappt någon vuxenklassiker så dessa tre fick följa med hem. Eventuellt kan jag ha läst Hemsöborna innan, minns inte om jag läste den eller Röda rummet till svenskan i skolan, men det visar sig.
 • Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg (begagnat).
 • Bonjour tristesse av Françoise Sagan (begagnat).

Nytt i hyllan i juli

Månadens nya böcker

 • Peter Pan av J.M. Barrie (nyköp). Jag fortsätter samla på mina Puffin Classics och den här gången köpte jag Peter Pan. Jag har bara sett Disneyfilmen innan så det blir intressant att se hur originalet är skrivet och hur mycket som gjordes om av Disney.
 • Harry Potter and the Chamber of Secrets Ravenclaw Edition av J.K. Rowling (nyköp). I slutet av juni kom den andra 20-årsjubileumsutgåvan av Harry Potter i de olika husfärgerna ut. Självklart ville jag passa på att köpa den då 🙂
 • Sailor Moon Short Stories 1 & 2 och Codename: Sailor V 1 & 2 av Naoko Takeuchi (nyköp). Jag läste klart Pretty Guardian Sailor Moon-serien i början av året och såg då samtidigt att det finns fristående böcker att köpa. Nu ser jag fram emot att få läsa mer om Venus och de andra!
 • Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist (begagnat). När vi skulle iväg och äta på ett litet nyöppnat ställe en bit utanför stan åkte vi förbi en loppis där jag självklart ville gå in. Jag tycker att det kan vara svårt att hitta böcker jag letar efter på loppis eftersom de ofta står huller om buller, men här hade jag tur. Jag såg Låt den rätte komma in på bio när den kom och tyckte om den. Jag minns den inte alls väl idag, men kommer ihåg att jag blev imponerad över att en svensk skräckfilm kunde vara så välgjord. Det blir spännande att få se historien i bokform.

Nytt i hyllan i juni

Äntligen har jag fått på rutin att prioritera att beställa några böcker varje månad! Jag försöker köpa någon bok jag verkligen vill läsa just nu, någon bok jag velat köpa länge men alltid skjuter upp och/eller en bok i en serie jag vill komplettera. Den här månaden fortsatte jag till exempel på mina Puffin Classics-barnklassiker. Nytt i hyllan denna månad är…

Månadens nya böcker

 • Leah on the Offbeat av Becky Albertalli (nyköp). Nu har jag alla Albertallis böcker så nu är det bara att sätta igång att läsa också 🙂 Ser fram emot att lära känna Simon, Leah m.fl. i sommar!
 • The Secret Garden av Frances Hodgson Burnett (nyköp). Ännu en barnklassiker i Puffin Classics-tappning. Så fin utgåva! Nu har jag tre böcker i den här serien utgåvor och jag hoppas att jag snart får möjlighet att läsa dem också. Just när det gäller klassiker tycker jag ofta att det blir för tungt för att läsa mer än ca en i månaden, så det kommer kanske ta mig ett tag att läsa dem.
 • Animal Farm och 1984 av George Orwell (nyköp). En samlingsutgåva med Orwells två mest kända böcker (eller novell i Animal Farms fall kanske?) som väl uppnåt ”modern klassiker-status” vid det här laget. Har sett fram emot att läsa hans dystopiska tankar väldigt länge. Hittills har jag kommit halvvägs igenom Animal Farm och gillar den så långt.
 • Kaffe med rån och Låna är silver, råna är guld av Catharina Ingelman-Sundberg (begagnat). Såg dessa när jag var på loppis senast och passade på. Efter att ha läst recensioner är jag tveksamt inställd till dessa tyvärr, men jag tror ändå att det blir perfekt slapp sommarläsning.
 • Fem böcker om Mumintrollen av Tove Jansson (begagnat). Jag hittade en så underbart 80-talsnostalgisk utgåva av Mumintrollen på Tradera och kunde inte låta bli! Jag hoppas verkligen att jag kan hitta resterande tre (eller fyra?) böcker i samma utgåva. De är så fina! Helt klart mina bästa köp den här månaden. (Ursäkta att de inte syns ordentligt på bilden i inlägget, får fota dem i helhet på Instagram senare istället).

Nytt i hyllan i maj

Jag tänkte börja en ny serie här på bloggen, nämligen ”Nytt i hyllan”, där jag visar upp mina nya böcker varje månad. Nu när läsintresset kommit tillbaka misstänker jag att det kommer att bli några sådana… Blandat med bibliotekslån såklart, men de tas inte med här. I den här serien visar jag istället bara upp böcker som är här för att stanna (i hyllan alltså).

Månadens nya böcker

 • Sommarboken av Tove Jansson (begagnat). En bok jag velat läsa länge som någon varje sommar rekommenderar men som jag sedan glömmer bort. Men nu så! Ser väldigt mycket fram emot att läsa Sommarboken sittandes på en filt i gräset eller liggandes på stranden i år. Har hört mycket bra om den.
 • Mio, min Mio av Astrid Lindgren (begagnat). Jag har bara sett filmversionen innan och ser fram emot att läsa sagan i bokform. Det verkar dock vara blandade recensioner på den, så vi får väl se om jag tycker om den eller inte.
 • The Wizard of Oz av  L. Frank Baum (begagnat). En klassisk barnbok i en vacker utgåva i serien Puffin Hardback Classics. Jag älskar hur de här utgåverna ser ut och vill gärna ha några fler.
 • Veronica Mars: Mr. Kiss and Tell och Veronica Mars: The Thousand Dollar Tan Line av Rob Thomas m.fl (nyköp). Alltså hur kan jag ha missat att de här böckerna finns?! Jag älskade (älskar?) Veronica Mars. Jag hängde och diskuterade serien på forumet tv-land. Jag var med och stöttade Kickstarter-kampanjen för filmen. Jag har till och med varit med och satt upp posters med reklam för serien när den gick på SVT för att den skulle få fortsätta sändas i Sverige. Ändå har jag på något sätt missat att dessa släppts. Eller så har jag glömt det i utmattningsdimman? Hur som, äntligen är de i min ägo och jag ser fram emot att läsa dem!
 • Simon vs. the Homo Sapiens Agenda och The Upside of Unrequited av Becky Albertalli (nyköp). Jag tror inte att någon som hänger på booktube har missat hypen som varit kring de här böckerna. När nu Leah on the Offbeat av samma författare släppts nyligen blev jag sugen på att läsa de två första böckerna. Jag hoppas på lättlästa ”sommarböcker” med HBTQ-tema.

Har du läst någon av böckerna? Skriv gärna en kommentar med vad du tyckte i så fall 🙂

Boksnack Vårrensning 2018

Vårrensning

Förra veckan såg jag på booktube att en av mina favoriter, Books and Lala, gjort en unhaul-video där hon gör en vårrensning på böcker. Därför blev jag sugen på att göra en minirensning jag med! Jag har lååångt ifrån lika många böcker som hon har i sina hyllor, men däremot har jag en del som legat i kanske-rensa-bort-högen ett tag. För några helger sedan fick jag dessutom hem de sista av mina lådor med barnsaker från mamma och pappa. Jag rensade ut (alltså skänkte bort) de flesta av mina ”tweenie-böcker” innan jag flyttade hemifrån men några stycken fanns kvar i lådorna jag fick hem som jag varit osäker på om jag ska spara eller inte.

Jag bor ganska litet så jag har inte plats att spara på böcker som jag inte vill läsa igen, tyvärr, vilket gör att jag måste rensa ut då och då. Och varför inte lägga upp ett inlägg om utresningen på bloggen när jag nu har en sådan? Jag tycker själv att det är roligt att se andras unhauls. Hoppas att ni håller med!

Den här gången åker följande böcker ut:

De flesta böckerna är sådana som jag helt enkelt inte vill läsa om. Paper Towns, eller Pappersstäder som den heter på svenska, läste jag ju hyfsat nyligen. Jag funderade ett tag på att spara den, mest för att John Green är så omtyckt. Men jag kom fram till att nej, den var helt enkelt inte för mig. How Should a Person Be? fick jag hem i ett bokpaket från Tradera. Efter att ha läst första kapitlet i den känner jag att den nog inte heller är något för mig. Kalle Anka och Före och efter Bella är några av de böcker jag precis fått hem från mamma och pappa och inte vill spara längre.

Ni som är uppmärksamma ser att även boken Tjuvlyssnat finns med på fotot i inlägget, men inte i listan ovan. Jag velade länge fram och tillbaka vad gäller den och bestämde mig för att skänka bort den lagom till att jag tog fotot. Men nu när jag skriver inlägget har jag nog ångrat mig igen. Det finns en del kul konversationer där i och den frambringar minnen från internets glansdagar 😉 För tillfället tror jag att den får stanna helt enkelt.

Det var allt för den här gången! Har du gjort någon vårrensning i din bokhylla?

Köpt & lånat Hittat på Tradera

Nytt begagnat, hittat på Tradera

Jag gillar att köpa begagnade böcker som ni kanske har märkt. I alla fall böcker som jag är osäker på om jag kommer att tycka om eller böcker som inte går att få tag på annars. Det som är fint med att köpa böcker begagnat är att det inte alls slösar lika mycket på miljön som att köpa nya. Vilket leder till att jag slipper ha dåligt samvete om jag sedan inte tycker om böckerna så mycket som jag hoppats. Igår fick jag hem ett paket med två olika Traderavinster som jag gjorde i slutet av förra veckan.

Harry Potter

I förra veckan satt jag på Tradera och hittade en auktion med en av mina favoritutgåvor av Harry Potter-böckerna, nämligen Signature Edition som släpptes 2011. Dessa i häftat format, men de finns även i inbunden version. Det stod i annonsen att böckerna var olästa men jag vet inte om det stämmer… Tyvärr hade en av böckerna två något trasiga sidor. En annan hade ett hundöra. En tredje var något vattenskadad. Men eftersom jag fick dem så billigt gör det mig inte så mycket och omslagen är i alla fall i perfekt skick. Egentligen var detta definitivt ett onödigt köp, men de är ju så fina. Och jag fick dem för 170 kr(!). Det är galet vad lågt andrahandsvärdet på böcker är.

…med mera

Köpt & lånat Hittat på Tradera

Jag fick även hem ett bokpaket med fyra böcker av samma säljare. Det är inte ofta som jag hittar paket med böcker där majoriteten intresserar mig, men så var det här. Två av böckerna har jag haft på min att-köpa-lista länge och ytterligare en av böckerna lät intressant efter att ha läst Goodreads-synopsisen. Bokpaketet innehöll:

 • Siddhartha av Hermann Hesse, som verkar likna Munken som sålde sin Ferrari av Robin Sharma(?) som jag läste för många år sedan
 • Big Magic av Elizabeth Gilbert, som jag velat läsa länge
 • The Life-changing Magic of Tidying Up av Marie Kondo, som jag också velat läsa efter YouTube-hypen som varit
 • How Should a Person Be?, som jag eventuellt skänker vidare beroende på vad jag tycker efter att ha provläst 1-2 kapitel

Utöver dessa fick jag också med mig Stora små lögner av Liane Moriarty hem från mamma förra veckan. Hon hade råkat köpa dubbelt och jag hade ändå tänkt att läsa den så småningom (och se serien!). Nu fick jag den gratis och det tackar en ju inte nej till 🙂

Köpt & lånat Köpt på loppis

Köpt på loppis

Det blev en loppisrunda även den här helgen lite spontant sådär. Jag har faktiskt inte shoppat spontant på flera år så det var kul. Jag hade som vanligt med mig en lista över intressanta böcker som jag letar efter. Tyvärr brukar jag dock inte hitta böckerna på listan, eftersom jag mestadels letar efter engelska titlar och det ofta är knapert med sådana på loppisar här. Men den här gången lyckades jag hitta i alla fall en bok till slut! Nämligen Min mormor hälsar och säger förlåt, som verkar vara en fin och spännande historia. Dessutom kom jag hem med två bonusböcker; Saker min son behöver veta om världen och Björnstad. Alla tre av Fredrik Backman roligt nog och alla tre i pocket i superfint skick. Som jag skrev i mitt tidigare loppisinlägg tycker jag att pocketböcker är perfekta att läsa på sommaren när man är iväg på stranden eller sitter på balkongen. Egentligen är jag inte jättesugen på att läsa Björnstad men jag tänker att jag ger den en chans. Däremot är jag nyfiken på Saker min son behöver veta om världen och hoppas att den kommer att vara lite som att läsa Fredriks blogg som jag följde förr.

Köpt & lånat Fyndat på loppisrundan

Fyndat på loppisrundan

I helgen drog vi på en loppisrunda i jakt på böcker och en citruspress i glas. Hittade ingen av böckerna som fanns på min lista, men råkade ändå komma hem med tre stycken… Dessutom lyckades vi äntligen hitta en citruspress, yay! Som jag letat efter det alltså… Efter minst tre förmiddagar av letande under sommaren och hösten förra året gav jag till slut upp och köpte en (med svindyr frakt) på Tradera istället, men eftersom den används ofta, är gammal och har någon spricka i sig har jag velat ha en till i reserv. Så nu har vi äntligen två, wooo!

Men nog om det! Böckerna jag fyndade är två av Martina Haags böcker; Det är något som inte stämmer och Underbar och älskad av alla samt Små citroner gula av Kajsa Ingemarsson. Typiskt bra böcker att ha i pocket, perfekta att ta med till stranden. Jag har både ägt och läst båda Haag-böckerna i inbunden version innan, men gav bort dem till min syster då jag inte tänkt läsa om dem. Men när jag hittade dem i fint skick i pocketformat kunde jag inte låta bli att köpa dem igen. Gillar att ha ”helt okej”-böcker i pocket att kunna slänga ner i väskan på sommaren. Små citroner gula ville jag läsa när den kom och jag fortfarande var tonåring, får se om den håller även nu såhär långt senare.

Köpt & lånat Rum för Kidsen

Traderafynd!

Ibland lyckas en fynda något sådär extra fint och det är precis vad jag lyckades med häromdagen! Efter att ha hållit utkik på Tradera till och från under en längre period kom det äntligen upp en annons för Rum för kidsen av Isabelle McAllister. Efter lite budande blev den också min, för ca 100 kr inklusive frakt. Billigt ändå för något jag har velat ha länge. Trots att jag inte har några egna barn (än?) tycker jag att det är väldigt inspirerande att läsa om barnrum. Fantasin dör ju ofta ut vad gäller inredning tyvärr ju äldre en blir och även om jag gillar det cleana modet som varit de senaste åren drar det inte på några fantasistormväxlar direkt. Det gör det däremot när jag bläddrar i den här boken! Den är färgsprakande med fina foton och barnen i fokus, precis som det ska vara.

Köpt & lånat Mina köp under årets bokrea 2018

Köpt på bokrean 2018

Jag gillar inte att köpa saker bara-för-att så det blev inte så mycket handlat på bokrean i år då titlarna som står på önskelistan i de allra flesta fall undkom rean. Av den anledningen blev det bara fyra reaböcker köpta och sedan två böcker köpta till fullpris. Ett litet spontanköp, som inte stod på önskelistan, blev det ändå dock i form av boken
Sju korta lektioner i fysik av Carlo Rovelli (översatt av Gustav Sjöberg). Den låg på topplistan och lockade mig! Utöver den hamnade följande titlar i varukorgen:

Efter att jag tog hem mina gamla barnböcker från mamma och pappas källare för en tid sedan blev jag sugen på att läsa om de Jakob Wegelius-böcker jag hade hemma; Spionerna i Oreborg och Herr Balders hemlighet och efter att i sin tur läst dem blev jag sugen på att läsa även hans resterande böcker. Först ut blir Legenden om Sally Jones och därefter den fristående fortsättningen Mördarens apa. Jag tror att jag sedan endast saknar hans bok Esperanza, om jag förstått det rätt. Men den blir ett senare köp!

Med känsla för barns självkänsla hade jag egentligen tänkt vänta med att läsa (och köpa) tills jag eventuellt skaffar egna barn, men eftersom den var på rea fick den följa med redan nu. Jag har ju trots allt två små systerdöttrar som behöver omtanke 😉

The Salmon of Doubt har jag tänkt köpa ett tag då jag har både Dirk Gently-serien och Liftarens guide till galaxen-serien här hemma. Så den fick följa med nu när jag ändå beställde annat. Douglas Adams började tydligen skriva på den innan han dog men hann inte färdigt tyvärr. Det sägs vara en fortsättning på Dirk Gently-serien, som jag faktiskt inte hunnit med att läsa ännu, men hoppas på att hinna med senare i år. Fastnade verkligen för Netflix-adaptionen!

Till sist har vi då Lilla fågel blå som jag haft bland mina bokmärken ett tag efter att ha sett att den vunnit både fina pris och fått fina recensioner. Jag blev glad när jag såg att den var på rea och ännu mer nyfiken när jag såg att den beskrevs som ”Disney möter Kafka i denna ödesmättade och otäcka serieberättelse”. Det är stora ord att leva upp till minsann!

Köpte du något på årets bokrea? Vilket fynd är du i så fall mest nöjd med?