Bokrecension Carry On

Recension: Carry On

Om boken

Titel: Carry On (2015)
Svensk titel: Gå vidare (2016)
Serie: bokens ursprung kommer från Fangirl
Författare: Rainbow Rowell (Eleanor & Park, Fangirl m.fl.)
Genre: ungdom, fantasy, hbtq* – Läst på: engelska – Antal sidor: 517 (inbunden)

Simon Snow går på Watford, en skola för dem med magiska krafter, där han delar rum med Baz som han tyckt illa om från dag ett. Han började på skolan när han var elva år och precis fått reda på av hans mentor The Mage att han är ”The Chosen One”. Baz säger att han är den sämsta Chosen One som någonsin funnits och Baz må eventuellt vara ond OCH en vampyr men Simon tror att han kanske ändå har rätt. Han är dålig på magi och kan inte kontrollera sina krafter, hans mentor undviker honom och magisamhällets största monster någonsin är löst i världen och äter upp magin och Simon har inte lyckats stoppa honom än. När Simon ska börja sitt sista år på Watford dyker inte Baz upp. Simon borde inte bry sig men han kan verkligen inte sluta tänka på var Baz tagit vägen…

Mina tankar

Carry On är en medveten flört med Harry Potter, nästan som en parodi, fast på ett snällt sätt. Jag sträckläste den här boken på två dagar, vilket inte är något jag brukar lyckas med vad gäller böcker med såhär pass många sidor. Men Carry On gick snabbt att plöja igenom. Det är snabbt tempo och den är lättläst och rolig. Jag kom på mig själv med att skratta högt några gånger, och det är sällan jag gör det. På sin höjd brukar jag oftast le stort annars. Helt enkelt är den en perfekt sådan där ”mellanbok” som en kan läsa mellan lite tyngre, mörkare böcker. Boken fick mig också att minnas varför jag tidigare älskade ungdomsböcker. Jag gillade verkligen kärleksparet i den här boken! De fick mig att minnas tillbaks till min egen tonårstid 🙂

Jag plockade upp Carry On för att jag sedan tidigare äger boken Fangirl av samma författare och ville veta mer om karaktärerna i Carry On innan jag läser just Fangirl. Huvudkaraktären i Fangirl skriver nämligen fanfiction om huvudkaraktärerna i Carry On. Jag hade hört på booktube att flera hoppat över fanfiction-delarna i Fangirl på grund av tristess, och hoppades undvika det själv genom att alltså läsa Carry On först. Tänkte bara nämna det till er som också är intresserade av att läsa någon av böckerna. (Nu när jag läser Fangirl kan jag meddela att det hittills fungerat, yay).

Tyvärr tycker jag inte att Carry On höll helt igenom och jag gillade inte slutet, alls. Det är min värsta typ av slut. Så tråkigt. Vill inte säga så mycket mer om det på grund av spoilers, men slutet drog ner betyget från en stark fyra till en svag fyra som balanserar på gränsen till en trea. Men även om slutet inte var i min smak hade jag gärna läst mer om Simon Snow. Jag läste för ett tag sedan i en intervju att Rainbow Rowell funderar på att göra en uppföljare. I samma intervju sa hon dock även att hon helst lämnar sina verk bakom sig och går direkt vidare på nästa, så jag vet inte om vi ska hoppas på för mycket!

TL;DR

Rekommenderas för dig som vill läsa en snabbläst, rolig och lättsam ungdomsbok med HBTQ-inslag.

❤❤❤❤ ♡ – bra, gillade verkligen!

Köp boken hos

Bokus (inbunden) Bokus (häftad)
Adlibris (inbunden) Adlibris (häftad)
Bokrecension Pretty Guardian Sailor Moon

Recension: Pretty Guardian Sailor Moon

Om böckerna

Titel: Pretty Guardian Sailor Moon, vol. 1-12 (2012)
Serie: Pretty Guardian Sailor Moon, vol. 1-12
Författare & illustratör: Naoko Takeuchi
Genre: manga, fantasyLäst på: engelska – Antal sidor: 2 938 (häftade)

Usagi Tsukino är en helt vanlig tonåring fram tills dess att en talande svart katt plötsligt kommer in i hennes liv och säger till henne att hon är Sailor Moon, beskyddare av jorden. Efter det är ingenting sig likt… Plötsligt måste hon slåss mot ondska tillsammans med sina beskyddarsystrar, som en efter en sluter upp vid hennes sida i striden.

Mina tankar

Dags att recensera mangaserien Pretty Guardian Sailor Moon. Jag växte upp med animen Sailor Moon när den gick på svensk tv i mitten av 90-talet och minns att jag tyckte mycket om den (favoriten var nörden Sailor Mercury, såklart). När jag senare såg att Sailor Moon i form av manga gick att få tag på i Sverige ville jag därför verkligen läsa den. Efter att ha stått och väntat på mig i bokhyllan en period tog jag äntligen upp första boken förra året och läste klart serien nu i februari.

Eftersom den svenska versionen av tv-serien las ner innan berättelsen tog slut var det mycket i böckerna som var nytt. Från tv-serien minns jag bara upp tills dess att Sailor Venus kom in i bilden, medan böckernas historia fortsätter långt efter detta. Jag blev väldigt positivt överraskad över hur serien fortsatte och det kändes som att berättelsen egentligen först började efter det att (den svenska) tv-seriens historia tog slut. Bokserien känns feministisk med sin skildring av stark kvinnlig vänskap, där männen står i bakgrunden, och med sitt HBT-perspektiv. Den växer och blir bättre i bok efter bok tycker jag. Jag tycker också mycket om nästan alla av karaktärerna, speciellt Uranus, Pluto och Saturn.

Nu ser jag verkligen fram emot att läsa Sailor Moon Short Stories 1 & 2 samt Codename: Sailor V 1 & 2, där vi får lära känna Venus bättre och se vem hon var innan hon träffade de andra beskyddarna.

Psst! Bra att veta är att serien kommer att släppas i en ny version med start i år, Sailor Moon Eternal Edition, bestående av 10 nummer istället för 12 och tryckt på glansigt papper istället för ”tidningspapper” som de här versionerna. De nya versionerna har även fått ny översättning som jag förstått det, då det är många fans som klagat på den gamla översättningen. Är fortfarande i valet och kvalet om det är värt att ”uppgradera” till de nya versionerna, då de är ganska dyra.

TL;DR

Rekommenderas för dig som gillar manga, är nostalgisk kring tv-serien och/eller vill läsa om stark kvinnlig vänskap.

❤❤❤❤ ♡ – bra, gillade verkligen!

Köp böckerna hos

Bokus vol. 1-6 Bokus vol. 7-12
Adlibris vol. 1-6 Adlibris vol. 7-12
SF-bokhandeln vol. 1-6 SF-bokhandeln vol. 7-12