Allt om min Bullet Journal

Allt om min Bullet Journal

Bullet Journal eller Bullet Journaling slog igenom stort för ungefär två år sedan. Sedan dess hör en det pratas om precis överallt i blogg-, instagram- och youtubevärlden. Jag tycker att det är jätteintressant och kul att se hur andras BuJo:s ser ut. Därför tänkte jag idag berätta mer om min egen!

Vad är Bullet Journal / Bullet Journaling?

Bullet Journal, också kallat BuJo som förkortning, är ett kalendersystem som skapades av Ryder Carroll. Det går i korthet ut på att ta fram sin egen optimala kalender genom att testa sig fram till vad som passar bäst för en själv. Du börjar med en tom anteckningsbok och en penna och bygger sedan sida för sida din egen kalender. Det finns olika riktlinjer för hur kalendern ”ska” vara uppbyggd, men även det är egentligen upp till var och en att följa eller inte. Kolla in hemsidan för Bullet Journal här. Där finns bilder, video och text som förklarar men jag rekommenderar även att söka på YouTube för inspiration! På Dorotea Petterssons youtubekanal finns exempelvis en introduktionsvideo till Bullet Journal på svenska.

Varför jag började med Bullet Journal

Jag själv började med Bullet Journal i januari 2017. Då hade jag under flera år tidigare endast använt en digital kalender, trots att jag egentligen är mer av en visuell person som behöver se saker på papper för att det ska fastna. Jag gick från papperskalender till den inbyggda digitala kalendern i min mobil när jag pluggade, då föreläsningar ofta ändrades och vi hade våra scheman digitalt. Efter det har jag helt enkelt inte hittat någon papperskalender som passar mig och när jag testat en ny har jag gett upp efter några månader gång på gång. Men det kändes inget kul att slänga oanvända kalendrar och jag gick över till Google Calender istället till slut. När jag sedan hittade Bullet Journal som koncept visste jag direkt att det skulle passa mig. Jag höll ut med mitt gamla system till årsskiftet 2016/2017 och sedan testade jag. Jag hade rätt; det passade mig superbra och såhär drygt ett år senare har jag faktiskt inte missat en enda dag i min kalender. Det är stort för någon som mig efter år av misslyckade uthållningsförsök!

Det jag gillar med Bullet Journal är att det går att anpassa helt efter sina egna behov. Du tar till dig de idéer och uppslag som passar dig och struntar i resten. Sedan får du dessutom designa dessa precis så som du vill. Färdiga kalendrar hade alltid något ”fel”; det fanns alltid en anledning till att de inte passade mig. Med Bullet Journal får jag det bästa av två världar: en papperskalender men utan onödiga inslag. Eftersom jag väljer att göra min kalender så minimalistisk som möjligt går det dessutom snabbt att göra nya uppslag, så jag känner inte att jag slösar mer tid gentemot en färdig kalender heller.

Vad jag använder för material

Min anteckningsbok är en Rhodia Softcover A5 dotted i färgen daffodil. Jag gillar verkligen Rhodias böcker. Under förra året använde jag deras likadana fast i A6-format men i år ville jag börja skriva dagbok i min BuJo och därför tog jag en i A5-format istället. Jag gillar mjuka omslag och prickade sidor bäst och jag vill att alla sidor ska vara tomma (alltså ingen förtryck sidnumrering eller innehållsförteckning). Rhodia passar mig därför perfekt. Tyvärr är böckerna ganska dyra och svåra att få tag på i Sverige men jag behöver inte köpa en ny så ofta så det gör mig ingenting. Jag har beställt mina från Amazon UK.

Off-topic Allt om min Bullet Journal - materialPennor använder jag lite olika. Min standardpenna som jag skriver och ritar allting med är en Staedtler Pigment Liner med bredd 0.2 i svart. Jag är inte helt nöjd med den då den inte glider helt bra på pappret och dessutom torkar långsamt. Jag har dock bestämt mig för att använda slut på dem jag har innan jag köper nya. Utöver den använder jag överstrykningspennor i pastellfärger som heter Pilot Frixion Light. Färgerna jag har heter Soft Blue, Soft Violet, Soft Pink och Soft Green. Brukar använda en färg under en hel månad och sedan skifta. Jag använder också en vanlig blyertspenna och sudd när jag skissar upp nya upplägg på sidor. Till sist använder jag en Posca-penna i vitt till att rita över med om jag gjort misstag. Det fungerar helt okej, men hade nog fungerat bättre med tippex eller liknande.

Eftersom Rhodia-böckerna jag använder bara kommer med ett bokmärke och jag egentligen behöver två eller tre stycken, använder jag också små indexflikar. Jag brukar sätta en i början, en på det aktuella månadsuppslaget och sedan ha det inbyggda bokmärket på det aktuella veckouppslaget.

Hur min Bullet Journal är upplagd

Min BuJo-kalender består egentligen av två delar; dels Google Calender som backup och som års- och månadsöversikt, dels själva Bullet Journal:en. Bullet Journal:en i sin tur är uppdelad efter år, månad och sedan vecka för vecka. Min bullet journal består i korthet av:

 • Index (innehållsförteckning) och en lista med viktiga nummer
 • Årsuppslag
 • Årsöverspännande saker:
  • Lista över filmer jag sett under året
  • Lista över böcker jag läst under året
  • Lista över spel jag spelat under året
  • Statistik för mina sociala medier
  • Årets mål och planer
 • Månadsuppslag
 • Veckouppslag för varje vecka
  • Dagbok
  • Listor & planering (”collections” på Bullet Journal-språk)

Off-topic Allt om min Bullet Journal - årslistor Off-topic Allt om min Bullet Journal - april Off-topic Allt om min Bullet Journal - månadsöversikt Off-topic Allt om min Bullet Journal - veckoöversikt

Början

Början av min Bullet Journal består alltså av två sidor: ett index och en lista med viktiga nummer. Sedan kommer aktuellt år med årsuppslag och listor som håller över hela året: lista över filmer jag sett, lista över böcker jag läst, lista över spel jag spelat och statistik över mina sociala medier samt årets mål och planer (som jag fortfarande inte fyllt i…oops).

Månadsuppslag

Efter de inledande övergripande delarna börjar den löpande delen av min BuJo kan en säga, med månadsuppslag och veckouppslag. Varje ny månad gör jag en ”presentationssida” för månaden och sedan ett uppslag med överblickskalender, månadens att göra och en mening om dagen. En mening om dagen har varit väldigt nyttigt för mig som har problem med minnet! I den listan gör jag också en smiley beroende på hur jag mått under dagen. Det är intressant att hålla koll på hur jag mått som helhet under månaden som gått tycker jag.

Veckouppslag

Efter månadsuppslaget kommer sedan veckouppslagen. De består av två sidor: dels en veckoöversikt med dag för dag och en att göra-lista, dels en sida med aktivitetsstatistik och sömnstatistik. Aktivitetsstatistik-sidan är alltså en såkallad tracker där jag fyller i vad jag gjort under varje dag i olika kategorier. Jag för till exempel statistik över när jag tränat, mediterat och borstat tänderna på min hund. Sömnstatistik-sidan är precis som det låter en tracker för min sömn. Jag behöver fortfarande efter min utmattning mer sömn än normalt och som ni ser sover jag fortfarande en stund nästan varje eftermiddag utöver nattsömnen. Jag har dessutom sömnproblem i övrigt till och från. Som ni kan se den här veckan hade jag till exempel svårt att somna och somnade inte förrän efter klockan 01 många nätter. Genom att föra statistik över sömnen kan jag alltså följa hur jag mår och när mina uttmattningssymptom försvinner.

Efter veckouppslagen tillkommer ibland dagboksanteckningar och listor och planeringssidor. Sedan följer nästa veckouppslag och sedan nästa, fram tills att det är dags för ett nytt månadsuppslag.


Pust. Det var min Bullet Journal det. Använder du Bullet Journal? Gillar du det?